80 jaar

EHBO Verenining Ginneken Breda 80 jaar!

In 2019 bestond onze EHBO vereniging 80 jaar. In 80 jaar tijd is er (gelukkig) heel veel veranderd in de EHBO wereld. 80 jaar geleden bestond er al wel een Oranje Kruis Boekje, dat toen al aan zijn 12e druk toe was. Rond diezelfde tijd werd er ook een EHIO boekje uitgegeven, Eerste Hulp In Oorlogstijd, het is maar goed dat hiervan geen nieuwe drukken uit zijn gekomen! Ondertussen wordt onze cursus gegeven uit de 27e druk, een heel verschil.

Een belangrijk onderwerp dat bij iedere cursus aan bod komt is reanimatie en het bedienen van een AED. De 12e druk van het oranje kruis boekje sprak toen nog over “Schijndood”:

Schijndood*

“Indien de getroffene bewusteloos is en niet ademhaalt, moet gij aannemen, dat hij schijndood is.”

Voorbereidende maatregelen:

 1. Draag iemand uit uw omgeving op om dadelijk telefonisch, mondeling of schriftelijk een dokter of gemeentelijke geneeskundige dienst te waarschuwen met verzoek een zuurstofkoffer mee te brengen.
 2. Reinig zo nodig neus en mond van modder, vuil, pruimtabak, verwijder het kunstgebit.
 3. Breng zo nodig de onderkaak naar voren.
 4. Pas de handgreep van Laborde toe. Pas dan kunstmatige ademhaling toe.

De handgreep van Laborde passe men toe als volgt:

Vat met een, over duim en wijsvinger gespannen, zakdoek de tong van den schijndode beet en trek haar zonder geweld over de tanden van de onderkaak heen zoveel mogelijk naar voren.

Houd de tong zo twee seconden en breng, ze steeds vasthoudende, dan weer in de mond terug. Laat ze 2 seconden in die stand. Herhaal deze beweging drie maal. In lichte gevallen van ademhalingsstilstand zal het op deze wijze reeds kunnen gelukken, den patiënt weder tot ademhalen te brengen.

I Methode van Silvester

 1. Leg zo nodig de schijndode op de rug.
 2. Leg een opgevouwen kledingstuk onder de schouders van de patient.
 3. Plaats u achter het hoofd van den patient op één knie.
 4. Leg het hoofd zover mogelijk op zijde, de wang tegen de grond en zie toe, dat het steeds in die stand blijft.
 5. Breng zo nodig de onderkaak naar voren.
 6. Leg zo nodig de tong met een wasklem vast.
 7. Leg de armen neer, opgeslagen langs het hoofd van de patient en pak ze in de elleboog beet. (Inademing)
 8. Breng de armen langs het lichaam naar beneden. Druk daarbij de ellebogen tegen de voorzijde van de borstkas aan, terwijl ge rustig zegt: honderd en een, honderd en twee, enz. (tempo 12-15 ademhalingen per minuut). (Uitademing)
 9. Breng de armen langs het lichaam weer naar boven. (Inademing)

* Het Oranje Kruis Boekje, Den Haag, G.B. van Goor Zonen’s U.M., Batavia, 1940

Het mag duidelijk zijn dat er niet meer gereanimeerd wordt volgens de 12e druk. Een arts of ambulance stellen we niet meer schriftelijk op de hoogte, we bellen direct 112! Ook gaan we geen tong vastpakken of met de armen zwaaien van iemand die gereanimeerd moet worden.

Lijkt het je wat om wel de goede manier van reanimeren te leren, neem dan contact op met onze vereniging via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!

Share This